Aile Danışmanlığı

Çift ve Aile Terapisi Nedir?

Çift ve aile terapisi, çiftlerdeki ve aileyi  oluşturan birey veya bireylerdeki problemli durumların ve davranışların olumlu yönde değişimi sağlamak amacıyla çiftler ya da tüm aile bireyleri arasındaki ilişkinin yakından incelendiği, bu doğrultuda çalışmaların yapıldığı bir terapi biçimidir. 

Terapi sırasında evlilik ve aile içindeki ilişki olumlu yönleri ile desteklenerek güçlendirmek hedeflenmektedir.

Çift terapisinde önemli unsurların en başında çiftlerin iş birliği içinde, terapiye istekli ve inançlı olması gelmektedir. Bu unsur, süreçte olumlu sonuç alma olasılığını artırır. Terapi, çiftler eşliğinde aile bireylerini de kapsıyorsa aile terapisi olarak adlandırılır; çiftin ilişkisi ve problemlerinden çok, aile bireyleri arasındaki ilişki ve problemlere odaklanılır.

Bireysel sorunlarla birlikte kişilerin aile içinde kurdukları ilişki çeşitleri ruhsal durumlarına etki edebilmektedir. Aile içindeki zor zamanlar, travmalar, yaşanan sıkıntılı dönemler kişinin ruhsal durumunu etkiler ve çoğu zaman bireysel müdahale ile çözülmeyebilir. Bu sebeple çift ve aile terapilerinde amaç, partnerler ve aile arasında yaşanan problemleri herkesin açısından ele alarak anlaşmazlıkları çözüme kavuşturmak; olumlu değişim ve gelişim göstermelerini sağlamaktır.

Çiftleri anlaşmazlıklara sürükleyen, ilişkilerini bitme noktasında getiren sebepler üzerinde aile ve çift terapisinin oldukça etkili bir rolü olduğu saptanmıştır.
Çift ve aile terapisi uzun vadede etkilidir. Bireyler terapi süresince farkındalık kazandığı, çeşitli işlevsel stratejiler edindiği için terapi bitiminde yeniden ortaya çıkabilecek olan sorunlarla baş etmede de zorluk çekmezler.

Çift ve Aile Terapisinden Kimler Yararlanabilir?

Aile içi ilişkilerde sorun yaşayan; eşler, çocuklar, ebeveynler; evliliğinde veya evlilik öncesinde partneriyle sorun yaşayan tüm bireyler çift ve aile terapi desteği alabilirler. Çift ve aile terapisinin kullanım alanı oldukça geniştir. Bu alanlardan bazıları:

  1. Çiftler arasındaki ilişki
  2. Boşanma süreci
  3. Evlilik sorunları
  4. Depresyon
  5. Çocuk bazlı problemler
  6. Ekonomik problemler
  7. İş stresi
  8. Yas ve travma süreçleri
  9. Alkol ve madde kullanımı
  10. Aile yaşamındaki değişiklikler (göç, iş değişikliği vb.)
  11. Duygusal ve fiziksel istismar, şiddet
  12. Duygu durum bozuklukları
  13. Çocuk ve ergenlerde davranış bozuklukları
  14. Uyum problemleri
  15. Göç
  16. Evlat edinme
  17. Psikoseksüel zorluklar
  18. Çocuk ve ergenlerde yeme bozuklukları
  19. Ebeveyn becerileri
  20. Motivasyon kaybı
  21. Cinsel problemler
  22. Sık Karşılaşılan Problemler Nelerdir?
  23. Bu problemler tüm bireylere ve ihtiyaçlara göre değişkenlik gösterir; fakat yapılan araştırmalar doğrultusunda sık görülen bazı problemler;
  24. İlişkiler arası iletişim eksikliği
  25. Bireyler arası anlaşmazlıklar, çatışmalar
  26. Duygusal ihtiyaçları umursamamak ve karşılamamak
  27. Maddi sıkıntılar
  28. Çocuklarla ilgili yaşanan tartışmalar

Ne zaman Aile Terapisine Başvurmalıyım?

Hiçbir ilişki mükemmel değildir ve olamaz. Önemli olan  problem durumlara yönelik nasıl çözümler ürettiğimizdir. Evlilik boyunca çokça problemle karşılaşabiliriz, bu da oldukça normaldir. Bu problemleri bazen ilişki içinde çözebilirken bazen karmaşık bir hal alır, işin içinden çıkamayız ve çözmemiz zorlaşır. İlişki içinde çözülmeyen durumlar tekrarlamaya başlayabilir; bu durum tartışmaların ve anlaşmazlıkların artmasına neden olabilir. Tüm yaşananlar ilişkiyi tüketmeye, yıpratmaya başlayabilir ve her iki tarafın da ruh sağlığı negatif etkilenebilir; hatta ayrılık kararına kadar gelinebilir. Böyle durumlarda terapi desteği almak oldukça işe yarar bir çözüm olacaktır.

Problemleri çözüme kavuşturamamak; karşılıklı pozitif duyguların gitgide azalmasına, cinsel hayatın olumsuz yönde etkilenmesine, şiddetli tartışmalar yaşanmasına, iletişimin kaybolmasına... gibi karşılaşılan problemlere sebep olmaktadır. Sorunların çözülemediği evliliklerde boşanma, ayrılma bir seçenek olabilir; fakat diğer bir seçenek de mevcut problemlerin çözülebilmesi adına adım atmak ve bu konuda yardım almaktır.

Öte yandan çift ve aile terapisi almak için illa baş edilemeyen bir durum olması gerekmemektedir. Bireylerin ilişkilerini güçlendirmek, ilişki kalitelerini artırmak için aile danışmanlığı almaları oldukça uygun bir seçenek olacaktır.

Hızlı iletişim
  • 0 505 981 8036
  • 0 553 653 7887
  • info@umtdanismanlik.com
İletişim Formu
Hızlı iletişim

WhatsApp
Hemen Ara